Algengroei: veel hobbyisten hebben er wel eens last van gehad. Het is natuurlijk erg vervelend als uw koi vijver vol zit met deze ongewilde algen. En naast dat het er niet zo fris uit ziet is het ook schadelijk voor uw koi, algen verbruiken namelijk zuurstof.
Hoe ontstaat alg in de vijver?
Algengroei wordt gestimuleerd door de aanwezigheid van nitraten en fosfaten. Het zijn daarbij vooral fosfaten die een rol spelen. Fosfaten zijn afvalstoffen van visvoer. En daarnaast produceren uw koi ook fosfaten. Een fosfaat is een chemische verbinding waar fosfor in zit. Fosfaten hebben een belangrijke rol in de natuur, ze zijn namelijk voeding voor plant en dier. Maar kunnen ook in uw vijver terechtkomen door het milieu.
In het najaar zult u veel zien veranderen rondom uw vijver. De planten sterven af, en de afgestorven planten verzamelen zich op de bodem: als een sediment laag. Dit zorgt voor veel extra fosfaat in de vijver. Wanneer de sliblaag enkele centimeters dik wordt kan deze tot 0.5mg fosfaat afgeven, per vierkante meter.
Op het moment dat uw fosfaatgehalte toeneemt in uw vijverwater dan zal er overmatige groei van algen ontstaan. Uw koi zullen daar last van hebben, omdat het water troebel wordt en minder zuurstof zal bevatten.

Hoe krijg ik algen uit mijn vijver?
Als algemeen advies kan ik u aanraden om in het voorjaar en de herfst de molm (rotte planten resten) uit de vijver te verwijderen. In het voorjaar zullen pollen, bloemen en insecten zorgen voor extra ongewenste stoffen in uw vijverwater. Vandaar dat u in de herfst er goed aan doet om voor een tweede keer het slib te verwijderen.
Verder zijn er veel middelen en zelfs apparaten die ervoor zouden zorgen dat uw vijver weer algenvrij wordt. Een UV-lamp zal zweef alg beschadigen waardoor deze zich niet meer voort kunnen planten, dit werkt echter niet tegen draadalg. Uit de ervaring die ik heb opgedaan de afgelopen jaren blijkt dat u er goed aan doet om niet te snel iets uit te kiezen. Veel middelen werken niet naar behoren, en sommige zelfs helemaal niet.
Algenaanslag verwijderen met azijn is een optie voor uw tuinmeubilair, maar zeer zeker niet voor de bestrijding van algen in uw vijver. Het toevoegen van azijn aan uw vijverwater zal uw water verzuren en dat brengt op zijn beurt weer tal van andere problemen met zich mee. Doe dit dus zeker niet!
Algen in vijver bestrijden op de juiste manier
Ook in de winter een goede keus
Alles over ons product - Clean Water Solutions
Als laatste is het gebruik van zinkend voer ook nog eens goed voor de portemonnee. Dit komt door een tweetal oorzaken. Ten eerste nemen de koi, zoals eerder genoemd, meer voedingswaarde op uit het voer omdat zei rustiger zullen eten. Dit zorgt ervoor dat er dus ook minder gevoerd hoeft te worden, omdat de groep dezelfde hoeveelheid voedingswaardes zal binnen krijgen bij een kleinere hoeveelheid voer. De tweede reden is heel voor de hand liggend maar word toch nog vaak onderschat: de skimmer in de vijver “eet ook mee”. Wat ik hier mee bedoel is dat de skimmer ook geregeld voer afvoert wat nog niet gegeten is, dit is natuurlijk zonde.