fbpx
Logo Marks Koivoer - Wit
Search
Close this search box.
Gratis verzending vanaf € 195,- 
Bezorging binnen 1-2 werkdagen
Naar onze mening het beste voer

Blog lezen

Algengroei in uw koi vijver, wat doen we er aan?

Algengroei: veel hobbyisten hebben er wel eens last van gehad. Het is natuurlijk erg vervelend als uw koi vijver vol zit met deze ongewilde algen. En naast dat het er niet zo fris uit ziet is het ook schadelijk voor uw koi, algen verbruiken namelijk zuurstof.

Hoe ontstaat alg in de vijver?

Algengroei wordt gestimuleerd door de aanwezigheid van nitraten en fosfaten. Het zijn daarbij vooral fosfaten die een rol spelen. Fosfaten zijn afvalstoffen van visvoer. En daarnaast produceren uw koi ook fosfaten. Een fosfaat is een chemische verbinding waar fosfor in zit. Fosfaten hebben een belangrijke rol in de natuur, ze zijn namelijk voeding voor plant en dier. Maar kunnen ook in uw vijver terechtkomen door het milieu.

In het najaar zult u veel zien veranderen rondom uw vijver. De planten sterven af, en de afgestorven planten verzamelen zich op de bodem: als een sediment laag. Dit zorgt voor veel extra fosfaat in de vijver. Wanneer de sliblaag enkele centimeters dik wordt kan deze tot 0.5mg fosfaat afgeven, per vierkante meter.

Op het moment dat uw fosfaatgehalte toeneemt in uw vijverwater dan zal er overmatige groei van algen ontstaan. Uw koi zullen daar last van hebben, omdat het water troebel wordt en minder zuurstof zal bevatten.

Algen in uw (koi)vijver, wat kan je er aan doen.

Hoe krijg ik algen uit mijn vijver?

Als algemeen advies kan ik u aanraden om in het voorjaar en de herfst de molm (rotte planten resten) uit de vijver te verwijderen. In het voorjaar zullen pollen, bloemen en insecten zorgen voor extra ongewenste stoffen in uw vijverwater. Vandaar dat u in de herfst er goed aan doet om voor een tweede keer het slib te verwijderen.

Verder zijn er veel middelen en zelfs apparaten die ervoor zouden zorgen dat uw vijver weer algenvrij wordt. Een UV-lamp zal zweef alg beschadigen waardoor deze zich niet meer voort kunnen planten, dit werkt echter niet tegen draadalg. Uit de ervaring die ik heb opgedaan de afgelopen jaren blijkt dat u er goed aan doet om niet te snel iets uit te kiezen. Veel middelen werken niet naar behoren, en sommige zelfs helemaal niet.

Algenaanslag verwijderen met azijn is een optie voor uw tuinmeubilair, maar zeer zeker niet voor de bestrijding van algen in uw vijver. Het toevoegen van azijn aan uw vijverwater zal uw water verzuren en dat brengt op zijn beurt weer tal van andere problemen met zich mee. Doe dit dus zeker niet!

Algen in vijver bestrijden op de juiste manier

U kunt dus om te beginnen het slib uit uw vijver verwijderen, dat zal op het eerste gezicht natuurlijk voor verbetering zorgen. Echter zult u daarmee nooit een kraakheldere vijver krijgen. De manier om uw vijver weer kraakhelder te maken is door gebruik te maken van een speciaal ontwikkeld middel dat uw vijver weer helder maakt, en daarnaast algen dood.

Ook in de winter een goede keus

Wanneer de winter aanbreekt zullen de koi in uw vijver een stuk minder energiek zijn dan bij warmere temperaturen. Van nature vinden zij het dan prettig om in de diepere delen van de vijver te blijven. Zinkend voer is in dus ideaal voor in de winter. Dan kan de koi rustig in het diepe blijven en kost het hun minder energie om te eten.

Mocht u nog vragen over dit product hebben dan zijn wij natuurlijk bereikbaar!

Meer interessante berichten

HEEFT U VRAGEN?

Neem contact op met ons

Heeft u een vraag over één van onze producten, een algemene vraag over koivoer of over het houden van koi? Met onze jarenlange ervaring helpen we u graag verder!

Marks Koivoer