Neem contact met ons op
Contactformulier
Heeft u een vraag dan kan u deze hier stellen. LET OP: Check eerst de Veel gestelde vragen, daar worden veel van de vragen al beantwoord.

Veel gestelde vragen
Als u na het bekijken van onze site nog vragen heeft, dan is de kans groot dat u deze hieronder nog beantwoord krijgt.
Op basis van de kwaliteit van de ingrediënten kunt u Marks Koivoer vergelijken met het topsegment koivoeders. U kunt de samenstellingen van diverse topsegment koivoermerken vergelijken met de samenstelling van Marks Koivoer, waarbij u ziet dat ons voer minstens dezelfde of zelfs betere kwaliteit en hoeveelheid eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen bevat. Bij een prijsvergelijking zal u opvallen dat Marks Koivoer veel goedkoper is. De lage verkoopprijs is mogelijk, omdat ik zelf zoveel mogelijk alle stappen van productie tot en met de verzending verricht en samenwerk met een minimaal aantal partners, waardoor er geen extra marges hoeft te worden berekend in de verkoopprijs om al deze partners, personeel en tussenhandelaren te betalen.
Meer over de ontwikkeling van Marks Koivoer en het ontstaan van de lage verkoopprijs leest u op deze pagina: over ons.
Ons advies is om vanaf 5 °C watertemperatuur te voeren, met een aangepaste hoeveelheid voer. Als het water kouder wordt dan 8 °C, dan neemt het voergedrag van de vissen sterk af. Rond 5 °C zal de stofwisseling bovendien zo sterk zijn vertraagd en de werking van verteringsenzymen zo sterk zijn afgenomen, dat het voer in darmen niet meer wordt verteerd. Het eten van voer werkt dan averechts. De dagelijkse hoeveelheid koivoer berekent u aan de hand van het totale gewicht koi en de watertemperatuur, volgens onderstaande tabel.
Voorbeeld berekening:
Als de watertemperatuur 8 °C is en u heeft 10 kg koi in uw vijver, dan is de dagelijkse hoeveelheid koivoer:10,0 kg koi x 0,5 % = 10.000 gram /100 x 0.5 = 50 gram koivoer.
Watertemperatuur in °C | Hoeveelheid koivoer in %* |
---|---|
< 5,0 | 0 |
5,1 – 10,0 | 0,5 |
10,1 – 15,0 | 1,0 |
15,1 – 20,0 | 1,5 |
20,1 – 28,0 | 2,0 |
> 28,1 | maximaal 1,0 |
Tussen 5 °C en 12 °C watertemperatuur kunt u zowel drijvend als zinkend voer gebruiken, maar onder 12 °C watertemperatuur adviseren wij om zinkend voer te gebruiken. In de natuur, maar ook in onze vijvers, gaan de koi in bij winterkoude namelijk naar de onderste waterlaag. In zulk koud water zoeken de koi minder actief naar voer en verzamelen het voer het liefst van de bodem. Zinkend voer komt op de bodem terecht, terwijl drijvend voer in de skimmer kan verdwijnen als de koi het voer niet snel genoeg opeet. Door zinkend voer te geven is het lang beschikbaar voor de koi en kunnen dit rustig van de bodem af eten.
Lees meer over voergedrag bij lagere watertemperatuur in deze blog: Zinkend koivoer: waarom is dit goed voor uw koi?
Na productie is Marks Koivoer nog 36 maanden houdbaar. De batch die nu te koop staat is geproduceerd in januari 2023. Alle verpakkingen die nu te koop zijn, zijn ten minste houdbaar tot januari 2026.
Schuim is een teken dat het filter niet optimaal zijn werk doet en er te weinig bacteriën zijn om het schuim af te breken. Schuim duidt op eiwit, wat in het filter kan worden afgebroken tot ammoniak, nitriet en nitraat. Deze stoffen zullen uiteindelijk door denitrificatie, waterplanten en waterverversing uit het water (kunnen) verdwijnen. In geval van schuimvorming is de eerste oplossing om een periode Marks Gel Bacteriën toe te voegen aan het vijverwater. Hierdoor worden de bacteriën in het filter aangevuld, die bijvoorbeeld tijdens de koude wintermaanden (deels) kunnen zijn afgestorven.
Lees hier meer over Marks Gel Bacteriën: Een nieuw product in de webshop: Marks Gel Bacteriën voor de vijver
De geur van ons koivoer is afkomstig van de zalmolie die we gebruiken om de korrel te coaten, zodat hij minder stoft en gruis onder in de zak overblijft. Andere merken gebruiken meestal goedkope, plantaardige oliën. Zalmolie is duurder en geeft de typische vislucht, is veel gezonder voor koi vanwege de essentiële omega-3-vetzuren DHA en EPA. Plantaardige olie bevatten deze niet. DHA en EPA zijn belangrijk voor gezonde gewrichten, zenuwstelsel, afweersysteem, huid, nieren, hart en bloedvaten. Meer over deze essentiële vetzuren leest u in een artikel van de Universiteit van Wageningen: Vis en visolie: bijzonder rijke bronnen van de essentiële vetzuren EPA en DHA