fbpx
Logo Marks Koivoer - Wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Gratis verzending vanaf € 195,- 
Bezorging binnen 1-2 werkdagen
Naar onze mening het beste voer

Blog lezen

Zinkend koivoer: Waarom is dit goed voor uw koi?

Als je ziet hoe koi gebouwd zijn, dan valt je direct op dat ze een mondopening hebben die naar de bodem gericht is. Deze vorm is de evolutie zo ontstaan en maakt dat de koi optimaal naar voedsel kan zoeken dat op de bodem ligt. Met de gevoelige baarddraden aan de zijkant van de mond nemen zij ook geur- en smaakstoffen in donker en troebel water beter waar. Het lichaam van de koi is er dus gemaakt om van de bodem voedsel te eten en zinkend voer eten past dus het beste bij het natuurlijk gedrag van de koi. Maar er zijn meer redenen om het voer op de bodem aan te bieden.

Jonge en schuwe koi zijn te “verlegen” om lekker mee te eten

Net als mensen heeft iedere koi zijn eigen karakter. Zo zijn er koi die van nature wat schuwer zijn dan andere koi. Dit zie je vooral bij jonge vissen, waardoor zij bij het voeren aan het wateroppervlak minder durven te eten. Dit resulteert in minder groei en een instabiele voedselopname. Een bijkomend probleem van dit gedrag, is dat de rest van de koi dit gedrag kan overnemen. Dat is gelijk te zien zodra het voer het wateroppervlak raakt: de koi schrokken alles op en duiken daarna instinctief weer snel de diepte in. De schuwe, “verlegen” koi komen zo nóg meer voedseltekort.
ZInkend voer zorgt voor rust in uw vijver

Zinkend voer zorgt voor rustig gedrag

Voor schuwe koi biedt zinkend voer een absolute uitkomst! Op de bodem voelt de koi zich het meest veilig, omdat zij aan het zicht zijn onttrokken van eventuele roofdieren. Op de bodem kunnen ze op hun gemak rustig naar voedsel zoeken en dat iedere vis voldoende kan eten.

In de winter is zinkend voer altijd een goede keus

Wanneer de winter aanbreekt zullen de koi in uw vijver een stuk minder energiek aan het wateroppervlak zwemmen, dan bij warme zomertemperaturen. De koi schieten minder snel op het drijvende voer af. Het drijvende voer kan al in de afvoer van het filtersysteem verdwenen zijn, voordat de koi alles hebben kunnen opeten. Vooral de schuwe koi raken hierdoor extra achterop in hun voerbehoefte. Van nature zal de koi het ’s winters prettig vinden om in de diepere delen van de vijver te verblijven. In de diepte lopen ze veel minder gevaar om plotseling door een hongerig landroofdier te worden aangevallen. Bovendien heeft in de wilde natuur de onderste waterlaag een temperatuur van 4ºC, wat de minimumtemperatuur is waar koi in kan overleven. Zinkend voer is dus ideaal in de winter, want de koi kan dan rustig in de diepte foerageren en zelfs de schuwste koi kan dan in eigen tempo eten. De minimale watertemperatuur om koi nog te voeren is niet wetenschappelijk vastgesteld, maar ligt ergens tussen de 4 en 8ºC. Afhankelijk van meerdere factoren is het voeren onder 8ºC wenselijk. Dit hangt mede af van de duur dat het koud is, want bij langere perioden zal de koi meer interen op lichaamsreserves. Bij de verwachting van een lange periode koude, kan het dus raadzaam zijn om met beleid nog tot 5-6ºC te voeren. En dan in elk geval met zinkend koivoer.

Bij zinkend voer is de gezondheid van de koi beter te monitoren

Als koi gewend is om alleen zinkend voer te krijgen, dan zullen ze aan het oppervlak rustiger zwemgedrag vertonen als u in de buurt bent. De conditie en het uiterlijk van de vissen is beter te beoordelen, als ze niet schuin in het water hangen om met de bek aan het wateroppervlak te knabbelen. Zonder dit eetgedrag zwemmen de koi rustig rond en kunt u de gezondheid van de huid en de schubben beter zien, en beoordelen.

Een schonere vijver door bodemgewoel

Op het moment dat je zinkend voedsel verspreidt over de vijver, dan zullen de koi de hele bodem afspeuren naar het voer. Tijdens het zoeken over de vijverbodem, wroet en blaast de vis lekker rond. Dit zorgt voor werveling (beweging) in het water. Daardoor zal vervuiling door bijvoorbeeld de ontlasting sneller opdwarrelen en kan dan worden afgezogen door de bodemdrainage. Dit betekent dat u minder of zelfs nooit de bodem van de vijver hoeft schoon te maken!

Wilt u Marks Koivoer Zinkend zelf in 4.5mm of 6mm korrel proberen? Neem dan een kijkje in onze shop: Marks Koivoer 4 kilogram Zinkend

Denk aan uw koi en verwen ze eens met wat heerlijk zinkend voer van mark!

Meer interessante berichten

HEEFT U VRAGEN?

Neem contact op met ons

Heeft u een vraag over één van onze producten, een algemene vraag over koivoer of over het houden van koi? Met onze jarenlange ervaring helpen we u graag verder!

Marks Koivoer