Gratis verzending vanaf €50,- 
Bezorging binnen 1-2 werkdagen
Het Beste Koivoer van Nederland

Blog lezen

Zinkend koivoer: Waarom is dit goed voor uw koi?

Als je kijkt naar hoe koi gebouwd zijn dan valt je direct op dat ze een naar onderstaande bek hebben. De bek is door eeuwen van evolutie zo gaan staan: en dit is natuurlijk niet zonder reden. Een naar beneden staande bek zorgt ervoor dat de koi optimaal naar voedsel kan zoeken op de bodem. Door gebruik te maken van de gevoelige baarddraden aan de zijkant van de bek speuren zij naar voedsel op de bodem en nemen zei stoffen in het water waar. Al met al is het lichaam van de koi dus perfect geschikt om bodem voedsel te eten, maar er zijn meer redenen om bodem voer aan te bieden. Deze redenen zullen stuk voor stuk worden uitgelicht in dit blog.

Zinkend voer zorgt voor rust

Net als bij mensen is iedere koi anders. Zo zijn er ook koi die van nature wat schuwer zijn dan de rest van de groep, dit zie je ook vaak bij jonge vissen. Op het moment dat deze koi oppervlakte voer krijgen dan eten ze vaak minder. Dit resulteert in mindere groei en een instabiele voedsel opname. Daarnaast is een bijkomend probleem van dit gedrag dat zei de rest van de groep aansteken met hun schuwheid waardoor de vissen erg onrustig eten. Dat is gelijk te zien: zodra het voer het wateroppervlak raakt schrokken de koi alles op en duiken daarna instinctief weer snel de diepte in. Om daar dan vervolgens rustig het voedsel tot zich te nemen. Dit zorgt voor voedselnijd en resulteert in een pakken wat je pakken kan situatie. De schuwe, en de “verlegen” koi komen zo nóg meer voedsel te kort. In dat soort gevallen biedt zinkend voer een uitkomst. Op de bodem voelt een koi zich veilig, zijn zij aan het zicht onttrokken van eventuele roofdieren en kunnen zij rustig zoeken naar voedsel. Dit zorgt ervoor dat zij rustig zullen eten -en dat iedere vis zijn (of haar) deel krijgt. Daarnaast zijn onze zinkende korrels exact dezelfde afmeting als het drijvende voer, zo heeft ook de kieskeurige koi niks te klagen!

ZInkend voer zorgt voor rust in uw vijver

Gezondheid van de koi is beter te monitoren

Natuurlijk verzorgt u uw koi op de best mogelijke manier. Toch kan het zijn dat een van uw koi een bacteriële infectie oploopt. Mocht dit het geval zijn dan is de infectie vaak moeilijk te zien wanneer men oppervlakte voer geeft. Doordat de groep onrustig en met de kop naar boven eet is het lichaam vaak niet goed te zien. Wanneer de koi bodem voedsel eten zullen zij dit rustig doen, in een houding die ervoor zorgt dat het een stuk makkelijker is om de vissen te bekijken en eventuele infecties waar te nemen. Zo kunt u de gezondheid goed in de gaten houden.

Een schonere vijver is een bijkomend voordeel

Naast dat de ontlasting wordt gebonden door de unieke formule van het voer is er nog een pluspunt. Dat zit namelijk zo: op het moment dat je verspreid zinkend voedsel voert dan zullen de koi de hele bodem afspeuren naar het voer. Tijdens het zoeken naar bodem voedsel wroet en blaast de vis lekker rond over de bodem. Dit zorgt voor werveling (beweging) in het water. Daardoor zullen kleine plekjes van bijvoorbeeld ontlasting sneller verdwijnen en in de bodemdrainage terecht komen. Dit scheelt u dan natuurlijk weer schoonmaken!

Ook in de winter een goede keus

Wanneer de winter aanbreekt zullen de koi in uw vijver een stuk minder energiek zijn dan bij warmere temperaturen. Van nature vinden zij het dan prettig om in de diepere delen van de vijver te blijven. Zinkend voer is in dus ideaal voor in de winter. Dan kan de koi rustig in het diepe blijven en kost het hun minder energie om te eten.

Goed voor de portemonnee – minder voer nodig

Als laatste is het gebruik van zinkend voer ook nog eens goed voor de portemonnee. Dit komt door een tweetal oorzaken. Ten eerste nemen de koi, zoals eerder genoemd, meer voedingswaarde op uit het voer omdat zei rustiger zullen eten. Dit zorgt ervoor dat er dus ook minder gevoerd hoeft te worden, omdat de groep dezelfde hoeveelheid voedingswaardes zal binnen krijgen bij een kleinere hoeveelheid voer. De tweede reden is heel voor de hand liggend maar word toch nog vaak onderschat: de skimmer in de vijver “eet ook mee”. Wat ik hier mee bedoel is dat de skimmer ook geregeld voer afvoert wat nog niet gegeten is, dit is natuurlijk zonde.

Zelf proberen? Neem een kijkje in onze shop: Mark’s Koivoer 15 Kilo Zinkend

Om af te sluiten

Om het af te sluiten zou ik nog graag één ding willen meegeven aan u! Koi zijn gevoelige dieren, net als wij. Mensen vinden het prettig om zo nu en dan een keer iets anders te eten:

Denk aan uw koi en verwen ze eens met wat heerlijk zinkend voer van mark!

Het beste zinkende koivoer van Nederland

Meer blogberichten

Geschiedenis van de Koi
Blog

De geschiedenis van de koi

Koi zijn legendarische vissen. In deze blog vertellen we je alles over de geschiedenis van de koi. Sierlijk, levendig en een van de meest herkenbare

Koivijver - Mark's Koivoer
Blog

Waterkwaliteit voor uw koivijver

Als koihouder bent u natuurlijk actief bezig met de leefomstandigheden van uw koi. Koi zijn hele sensitieve vissen. Het is daarom enorm belangrijk om het

Mark's Koivoer - 800 gram verpakking
Blog

Wat is het beste voer voor een koi

Als koi eigenaar bent u natuurlijk erg zuinig op uw geliefde vissen. Hierbij wilt u de perfecte zorg en de beste leefomstandigheden voor uw koi.

HEEFT U VRAGEN?

Neem contact op

Schroom niet om ons vragen te stellen over een van onze producten of alles wat met koivoer te maken heeft. Met onze jarenlange ervaring zijn wij hoe dan ook in staat om uw vraag te beantwoorden!

-- Actie --

2 KG Gratis en géén verzendkosten (binnen NL)!

Bestel 12 KG Mark’s Koivoer Multi Season en betaal 10 KG.