Gratis verzending vanaf € 150,- 
Bezorging binnen 1-2 werkdagen
Het Beste voer voor uw koi

Blog lezen

Zinkend koivoer: Waarom is dit goed voor uw koi?

Als je kijkt naar hoe koi gebouwd zijn dan valt je direct op dat ze een naar onderstaande bek hebben. De bek is door eeuwen van evolutie zo gaan staan: en dit is natuurlijk niet zonder reden. Een naar beneden staande bek zorgt ervoor dat de koi optimaal naar voedsel kan zoeken op de bodem. Door gebruik te maken van de gevoelige baarddraden aan de zijkant van de bek speuren zij naar voedsel op de bodem en nemen zei stoffen in het water waar. Al met al is het lichaam van de koi dus perfect geschikt om bodem voedsel te eten, maar er zijn meer redenen om bodem voer aan te bieden. Deze redenen zullen stuk voor stuk worden uitgelicht in dit blog.

Zinkend voer zorgt voor rust

Net als bij mensen is iedere koi anders. Zo zijn er ook koi die van nature wat schuwer zijn dan de rest van de groep, dit zie je ook vaak bij jonge vissen. Op het moment dat deze koi oppervlakte voer krijgen dan eten ze vaak minder. Dit resulteert in mindere groei en een instabiele voedsel opname. Daarnaast is een bijkomend probleem van dit gedrag dat zei de rest van de groep aansteken met hun schuwheid waardoor de vissen erg onrustig eten. Dat is gelijk te zien: zodra het voer het wateroppervlak raakt schrokken de koi alles op en duiken daarna instinctief weer snel de diepte in. Om daar dan vervolgens rustig het voedsel tot zich te nemen. Dit zorgt voor voedselnijd en resulteert in een pakken wat je pakken kan situatie. De schuwe, en de “verlegen” koi komen zo nóg meer voedsel te kort. In dat soort gevallen biedt zinkend voer een uitkomst. Op de bodem voelt een koi zich veilig, zijn zij aan het zicht onttrokken van eventuele roofdieren en kunnen zij rustig zoeken naar voedsel. Dit zorgt ervoor dat zij rustig zullen eten -en dat iedere vis zijn (of haar) deel krijgt. Daarnaast zijn onze zinkende korrels exact dezelfde afmeting als het drijvende voer, zo heeft ook de kieskeurige koi niks te klagen!

ZInkend voer zorgt voor rust in uw vijver

Gezondheid van de koi is beter te monitoren

Natuurlijk verzorgt u uw koi op de best mogelijke manier. Toch kan het zijn dat een van uw koi een bacteriële infectie oploopt. Mocht dit het geval zijn dan is de infectie vaak moeilijk te zien wanneer men oppervlakte voer geeft. Doordat de groep onrustig en met de kop naar boven eet is het lichaam vaak niet goed te zien. Wanneer de koi bodem voedsel eten zullen zij dit rustig doen, in een houding die ervoor zorgt dat het een stuk makkelijker is om de vissen te bekijken en eventuele infecties waar te nemen. Zo kunt u de gezondheid goed in de gaten houden.

Een schonere vijver is een bijkomend voordeel

Naast dat de ontlasting wordt gebonden door de unieke formule van het voer is er nog een pluspunt. Dat zit namelijk zo: op het moment dat je verspreid zinkend voedsel voert dan zullen de koi de hele bodem afspeuren naar het voer. Tijdens het zoeken naar bodem voedsel wroet en blaast de vis lekker rond over de bodem. Dit zorgt voor werveling (beweging) in het water. Daardoor zullen kleine plekjes van bijvoorbeeld ontlasting sneller verdwijnen en in de bodemdrainage terecht komen. Dit scheelt u dan natuurlijk weer schoonmaken!

Ook in de winter een goede keus

Wanneer de winter aanbreekt zullen de koi in uw vijver een stuk minder energiek zijn dan bij warmere temperaturen. Van nature vinden zij het dan prettig om in de diepere delen van de vijver te blijven. Zinkend voer is in dus ideaal voor in de winter. Dan kan de koi rustig in het diepe blijven en kost het hun minder energie om te eten.

Goed voor de portemonnee – minder voer nodig

Als laatste is het gebruik van zinkend voer ook nog eens goed voor de portemonnee. Dit komt door een tweetal oorzaken. Ten eerste nemen de koi, zoals eerder genoemd, meer voedingswaarde op uit het voer omdat zei rustiger zullen eten. Dit zorgt ervoor dat er dus ook minder gevoerd hoeft te worden, omdat de groep dezelfde hoeveelheid voedingswaardes zal binnen krijgen bij een kleinere hoeveelheid voer. De tweede reden is heel voor de hand liggend maar word toch nog vaak onderschat: de skimmer in de vijver “eet ook mee”. Wat ik hier mee bedoel is dat de skimmer ook geregeld voer afvoert wat nog niet gegeten is, dit is natuurlijk zonde.

Zelf proberen? Neem een kijkje in onze shop: Marks Koivoer 15 Kilo Zinkend

Om af te sluiten

Om het af te sluiten zou ik nog graag één ding willen meegeven aan u! Koi zijn gevoelige dieren, net als wij. Mensen vinden het prettig om zo nu en dan een keer iets anders te eten:

Denk aan uw koi en verwen ze eens met wat heerlijk zinkend voer van mark!

Meer interessante berichten

Marks Koivoer Nieuws juli 2022
Blog

Nieuws update zomer 2022

Het seizoen zit vol in de zomer! Naast het heerlijke warme weer betekent dat ook dat we de koi nu optimaal kunnen laten ontwikkelen in

Blog, zelf koi kweken
Blog

Zelf koi kweken, kan dat?

Zelf koi kweken, kan dat? Dat vragen veel koi liefhebbers zich af. Hoe leuk is het om van je mooiste vissen eitjes op te kweken

HEEFT U VRAGEN?

Neem contact op met ons

Heeft u een vraag over één van onze producten, een algemene vraag over koivoer of over het houden van koi? Met onze jarenlange ervaring helpen we u graag verder!