fbpx
Logo Marks Koivoer - Wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Gratis verzending vanaf € 195,- 
Bezorging binnen 1-2 werkdagen
Naar onze mening het beste voer

Blog lezen

KH waarde in uw vijver – kh plus

De KH waarde moet in iedere vijver in balans zijn. Om uw vijver in balans te houden dient u rekening te houden met een aantal dingen. Het is van belang om de waterwaardes zorgvuldig in de gaten te houden. Als deze waardes niet goed zijn dan zal dit voor problemen zorgen in uw vijver, zoals bijvoorbeeld ongewenste algengroei of verzuring. Naast het gegeven dat u rekening dient te houden met de waterwaardes is het ook belangrijk om niet té veel koi te houden in een te kleine vijver, de waardes zullen dan lastig te reguleren zijn

Wat is KH+

Dat de KH waarde van uw water is belangrijk is voor uw vijver is inmiddels duidelijk. Maar wat is KH plus nou precies? KH staat voor de carbonaathardheid in het water. Dit is de maateenheid om de hoeveelheid carbonaat en bicarbonaat aan het water aan te duiden. Carbonaat ontstaat door de binding van vrij koolzuur aan calcium en magnesium in uw vijver. Het verbindt de zuren in uw vijver, van bijvoorbeeld uitwerpselen. Waarschijnlijk heeft u geen waterplanten in uw koi vijver, mocht dit wel het geval zijn dan is deze waarde extra belangrijk om in de gaten te houden. Waarom? Als u vijverplanten heeft dan maken de planten ook aanspraak op het aanwezige koolzuur in de vijver, dit moet in evenwicht zijn. Mocht dit niet het geval zijn dan zullen de vijverplanten de koolzuurbron uit het carbonaat aanspreken en zal de KH waarde gaan dalen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Op het moment dat de KH waarde daalt dan zal uiteindelijk de PH waarde ook dalen. Op dat moment zal de vijver gaan verzuren. Door gebruik te maken van KH plus kunt u uw KH waarde verhogen. Zodoende kunt u dit voorkomen.

Hoe is dit van invloed op uw koi

De carbonaathardheid van uw vijverwater fungeert dus als een soort van buffer voor uw PH waarde. Wanneer er een te lage KH waarde in uw vijverwater zit dan zal uw PH waarde ook snel dalen. Op het moment dat dit gebeurt dan zal uw vijver dus gaan verzuren. Een gevolg daarvan is dat de koi in uw vijver zullen sterven. Daarnaast heeft u bij een lage KH waarde meer kans op algengroei, zweef alg en troebel vijverwater. Wat ook belangrijk is om te weten is het volgende: bij een lage carbonaathardheid kunnen de nutrificerende bacteriën in het filter (en de vijver) niet goed hun werk doen, dit draagt dan ook weer bij aan een vertroebeling van het water.

KH plus voor koi

Inmiddels weet u wat carbonaathardheid is en hoe dit in verbinding staat met uw zuurtegraad (PH waarde). Maar wat is nou een goede waarde voor een koi vijver?

De absolute ondergrens voor een vijver met koi is 5. En voor een vijver met planten raden wij aan een minimale KH waarde van 6 KH te hanteren. In een ideale situatie ligt uw KH waarde tussen 5 en 8.

Wanneer uw KH waarde rond deze getallen ligt dan zullen uw koi gezond blijven.

KH plus in aquarium

KH plus is volledig veilig voor gebruik in aquaria. Het is wel belangrijk dat u weet hoeveel liter er in uw aquarium zit, aangezien het een geconcentreerd product is. Voorderest kunt u het op dezelfde manier gebruiken als dat u zou doen in een vijver. Zorg wel voor voldoende beluchting na het toedienen, dus in het geval dat u een deksel op de tank heeft -haal die er minstens 24 uur af.

Meer interessante berichten

HEEFT U VRAGEN?

Neem contact op met ons

Heeft u een vraag over één van onze producten, een algemene vraag over koivoer of over het houden van koi? Met onze jarenlange ervaring helpen we u graag verder!

Marks Koivoer