Gratis verzending vanaf €50,- 
Bezorging binnen 1-2 werkdagen
Het Beste Koivoer van Nederland

Blog lezen

De geschiedenis van de koi

Koi zijn legendarische vissen. In deze blog vertellen we je alles over de geschiedenis van de koi. Sierlijk, levendig en een van de meest herkenbare vissen ter wereld, Koi zijn geliefd en gerespecteerd. Vaak wordt de Koi geassocieerd met Japan maar eigenlijk is de Koi afkomstig uit Centraal-Azië in China. Ze werden door Chinese veroveraars in Japan geïntroduceerd. De Koi kregen hun naam rond 500 v.Chr., maar de vis zelf bestaat al veel langer. Fossielen van de Koi dateren van 20 miljoen jaar geleden. Natuurlijk genetische mutatie veroorzaakte de schitterende kleuren in de Koi die tegenwoordig bekend zijn. In het begin van de 19e eeuw begonnen Japanse boeren ze te houden voor hun schoonheid. In de loop der jaren is de betekenis en symboliek van Koivissen over de hele wereld een icoon op zich geworden.

Waterval Legende

Een oud verhaal vertelt over een enorme school gouden Koi die stroomopwaarts zwommen in de Gele Rivier in China. Ze werden steeds sterker door tegen de stroom in te zwemmen, de school glinsterde toen ze samen door de rivier zwommen. Toen ze een waterval bereikten aan het eind van de rivier, keerde veel Koi terug en lieten ze zich met de stroming meevoeren.

De overgebleven Koi weigerde op te geven. Ze sprongen uit de diepten van de rivier en probeerden tevergeefs de top van de waterval te bereiken. Hun inspanningen trokken de aandacht van lokale demonen, zij dreven de spot met de Koi en verhoogde uit boosheid de hoogte van de waterval. Na honderd jaar springen bereikte een Koi eindelijk de top van de waterval. De goden herkenden de Koi vanwege zijn doorzettingsvermogen en vastberadenheid en maakten er een gouden draak van, het symbool van macht en kracht.

Symbolisme en betekenis

Koivissen worden geassocieerd met positieve beelden. Vanwege de drakenlegende staan ze bekend als symbolen van krachten en doorzettingsvermogen, zoals blijkt uit hun bepalende strijd stroomopwaarts. En vanwege de eenzame Koi die de top van de waterval bereikten, staan ze ook bekend als symbolen van de vervulde bestemming. Als resultaat van zijn moed om stroomopwaarts te zwemmen, wordt de Koi vaak geassocieerd met Samurai Warriors in Japan. Door deze reden is de Koi ook erg populair om te laten tatoeëren, zowel in Azië als in het westen.

Koi worden ook gesymboliseerd op basis van hun kleur. Zwarte Koi staan voor mannelijkheid. Het betekent ook een patriarchale rol. Gouden Koi symboliseren welvaart en welzijn in het bedrijfsleven. Blauwe Koi worden vaak geassocieerd met de rol van de zoon, dit staat voor rust. Rode Koi staan voor kracht. Het wordt ook herkend als de matriarchale Koi.

Wat de legende of kleur ook is, Koivissen zullen altijd een positieve lading hebben. Of het nu gaat om geluk, ene lang leven, doorzettingsvermogen en of moed, de Koivissen omvatten het allemaal.

Bent u een Koi-kenner? Deel de betekenis en mythen van uw Koivissen met ons! Plaats een opmerking of vertel het ons via het contactformulier.

Geschiedenis van de Koi

Meer blogberichten

Koivijver - Mark's Koivoer
Blog

Waterkwaliteit voor uw koivijver

Als koihouder bent u natuurlijk actief bezig met de leefomstandigheden van uw koi. Koi zijn hele sensitieve vissen. Het is daarom enorm belangrijk om het

Mark's Koivoer - 800 gram verpakking
Blog

Wat is het beste voer voor een koi

Als koi eigenaar bent u natuurlijk erg zuinig op uw geliefde vissen. Hierbij wilt u de perfecte zorg en de beste leefomstandigheden voor uw koi.

HEEFT U VRAGEN?

Neem contact op

Schroom niet om ons vragen te stellen over een van onze producten of alles wat met koivoer te maken heeft. Met onze jarenlange ervaring zijn wij hoe dan ook in staat om uw vraag te beantwoorden!

-- Actie --

2 KG Gratis en géén verzendkosten (binnen NL)!

Bestel 12 KG Mark’s Koivoer Multi Season en betaal 10 KG.