fbpx
Logo Marks Koivoer - Wit
Search
Close this search box.
Gratis verzending vanaf € 195,- 
Bezorging binnen 1-2 werkdagen
Naar onze mening het beste voer

Blog lezen

De geschiedenis van de koi

In deze blog vertellen we je alles over de geschiedenis van de legendarische koi. Koi zijn elegante, sierlijke vissen die voor veel tuinen in Nederland een levendig element vormen. Internationaal zijn koi de meest herkenbare siervissen ter wereld. Vaak wordt de Koi geassocieerd met Japan, maar koi duiken voor het eerst in de geschiedenis op als een ‘bontgekleurde karper’ in een boek uit de Yin-dynastie in China, omstreeks de 4e eeuw na Christus. Het ontstaan van kleuren bij karpers met de wildkleur is uiteindelijk ontstaan uit natuurlijke genetische mutaties, die overal ter wereld kunnen ontstaan. In de 19e eeuw ontdekten Japanse boeren bij hun wilde karpers mooie kleurvarianties en begonnen om deze kleurenpracht te veredelen door selectie. In de loop der jaren is de koi vanwege symboliek over de hele wereld een icoon op zichzelf geworden.

Geschiedenis van de Koi

De legende van de gouden koi

Een oud verhaal vertelt dat op een dag een enorme school gouden koi stroomopwaarts zwom in de Gele Rivier in China. Ze werden steeds sterker door tegen de stroming in te zwemmen. De school gouden koi glinsterde schitterend en zagen er uit als een gouden bol in de rivier. Toen ze aan het eind van de rivier een waterval bereikten, keerden veel koi terug en lieten zich met de stroming meevoeren, weg van de waterval. De overgebleven koi weigerden echter om op te geven. Ze sprongen op vanuit de diepte van de rivier en probeerden tevergeefs de top van de waterval te bereiken. Hun inspanningen trokken de aandacht van lokale demonen. Zij dreven de spot met de koi en het doorzettingsvermogen van de koi maakten hen boos. Vanuit hun boosheid maakten ze de waterval nog hoger. Na honderd jaar springen bereikte één koi eindelijk toch de top van de waterval. De goden erkenden deze koi vanwege zijn doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Ze maakten van hem een gouden draak, als symbool van macht en kracht.

Koi en symboliek

Koi worden geassocieerd met positieve beelden. Koi staan vanwege de legende bekend als symbool van kracht en doorzettingsvermogen. Vanwege de eenzame Koi die de top van de waterval bereikte, staan ze ook bekend als symbool van de vervulde bestemming. Als resultaat van de moed om stroomopwaarts te zwemmen, worden Koi vaak geassocieerd met Samurai strijders in Japan. Om deze reden is de Koi ook erg populair om te laten tatoeëren, zowel in Azië als in het westen.

Koi worden ook gesymboliseerd op basis van hun kleur. Zwarte koi staan voor mannelijkheid en de rol van de vader. Gouden koi symboliseren welvaart en welzijn in het bedrijfsleven. Blauwe koi worden geassocieerd met de rol van de zoon, die staat voor rust. Rode koi staan voor kracht en de rol van de moeder.

Wat de legende of kleur ook is, Koivissen zullen altijd een positieve lading hebben. Of het nu gaat om geluk, een lang leven, doorzettingsvermogen of om moed: de Koivissen omvatten het allemaal.

Heeft u iets bijzonders meegemaakt met uw koi en wilt u uw verhaal delen met andere koi-eigenaars? Neemt u dan contact met ons op. Wellicht kunnen we uw verhaal delen op Marks Koivoer.

Meer interessante berichten

HEEFT U VRAGEN?

Neem contact op met ons

Heeft u een vraag over één van onze producten, een algemene vraag over koivoer of over het houden van koi? Met onze jarenlange ervaring helpen we u graag verder!

Marks Koivoer