fbpx
Logo Marks Koivoer - Wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Gratis verzending vanaf € 195,- 
Bezorging binnen 1-2 werkdagen
Naar onze mening het beste voer

Blog lezen

Zelf koi kweken, kan dat?

Zelf koi kweken, kan dat? Dat vragen veel liefhebbers van koi zich af. Hoe leuk is het om van je mooiste vissen eitjes op te kweken en mooie koi eruit te zien opgroeien? Koi aankopen is al een hele uitdaging voor de meesten: er is zoveel keus! Maar uw eigen koi op laten groeien is natuurlijk nog veel meer uitdaging. In dit blog gaan we kijken naar de mogelijkheden en geven advies mee voor wie dit avontuur aandurft.

Kuit verzamelen

Als uw koi gepaaid heeft, dan is er veel actie geweest in de vijver en zullen de eitjes te zien zijn in het water. U doet er goed aan om deze er zo snel mogelijk uit te halen. Uw koi zullen de eitjes namelijk snel toevoegen aan hun dieet en dus opeten. Dit wilt u natuurlijk voorkomen. Door gebruik te maken van een speciale afzetborstel kunt u de eitjes veilig uit de vijver halen. Plaats het kuit vervolgens in een aquarium of quarantainebak en belucht deze goed op kamer temperatuur, binnen 4 tot 5 dagen zullen de eitjes uitkomen.

Koi kweken in aquarium

Pasgeboren koi (Japans: ‘Tosai’) kunnen in de eerste levensfase prima in aquaria gekweekt worden. In een aquarium is het eenvoudiger om de temperatuur goed te regelen met een verwarmingselement. Houd de waterwaarden goed de gaten, zodat deze de normen niet overschrijden.

Koi kweken in bakken

U kunt er ook voor kiezen om uw kuit op te kweken in bakken, bijvoorbeeld een quarantainebak. Waar u echter wel rekening mee moet houden is dat u de iets grotere koi en de baby koi gescheiden houdt. Anders zullen de tosai niet erg oud worden, die worden dan namelijk opgegeten door hun oudere soortgenoten! Ook wanneer u kweekt in bakken is het belangrijk om de temperatuur, waterwaardes en de zuurstof in de gaten te houden. Wanneer de koi groot genoeg zijn om niet meer opgegeten te worden door uw volwassen koi is het tijd om ze naar uw vijver te verplaatsen. Op het moment dat u uw eigen kweek in de vijver gaat plaatsen is het belangrijk dat de waterwaardes en temperatuur zoveel mogelijk overeenkomen met het oude huis, zo voorkomt u stress.

Voeding voor jonge koi

De eerste 24 uur van hun leven zullen uw tosai geen voer nodig hebben. Hun voedselbehoefte zal snel toenemen! Pas de voeding die u geeft aan op de kleinste koi. De eerste paar dagen kunt u de dooier van een hardgekookt ei voeren.

Jonge koi grootbrengen met Marks Koivoer

De eerste 24 uur van hun leven zullen uw tosai geen voer nodig hebben. Hun voedselbehoefte zal daarna snel toenemen! Pas het formaat van de voeding die u geeft aan op het formaat van de mondjes van de kleinere koi. De eerste paar dagen kunt u de dooier van een hardgekookt ei voeren. Al snel daarna kunnen de grootse visjes ook artemia eten.

Vanaf 3 weken kunt u Marks Koivoer fijnmalen in de keukenmachine. Dit bevat voldoende eiwit om de jonge koi goed te laten groeien en de mooiste kleuren te laten ontwikkelen!

Jonge koi selecteren

Koi brengen in de natuur en in gevangenschap enorm veel jongen voort. In de natuur haalt slechts een klein percentage van alle pasgeboren koi het eerste levensjaar. Zo overleven alleen de sterkste visjes. Koikwekers selecteren ook en laten alleen de mooiste koi opgroeien. Ze selecteren iedere 20 dagen de koi uit, die onvoldoende groei, kleur of afwijkingen laten zien. De visjes die de selectie niet doorstaan, worden helaas gedood. Koikwekers letten tijdens de selectie op een symmetrische lichaamsbouw, een specifieke kleur en een goed patroon. Ook kijken zij of de ruggengraat recht is en de vinnen zich mooi ontwikkelen.

Als hobbyist komt u al snel ruimte te kort om alle koi op te laten groeien, tenzij u jonge koi aan bevriende eigenaars van koi kunt uitdelen. Jonge koi mag in geen geval worden uitgezet in de vrije natuur. Dit is wettelijk verboden en het zorgt voor een ongewenste verschuiving in de fauna. Sommige eigenaren kiezen ervoor om de eitjes gewoon te laten uitkomen in de vijver. Ook dan vindt natuurlijke selectie plaats, want de meerjarige koi eten de kleintjes op. Zij beseffen zich dat slechts enkele visjes het eerste jaar halen. Er vindt dan uiteraard geen selectie plaats op kleur of patroon, alleen op eigenschappen die de jonge koi doet overleven. Opgroeien in de vijver is een optie, maar let in de jaren erna op voor reigers en aalscholvers die gek zijn op één- en tweejarige koi tot 45 cm. Daarna zullen de koi in principe niet meer worden weggevangen door watervogels.
De conclusie is dat het erg leuk is om zelf koi te kweken, maar het is wel intensief werk en het uitselecteren is een ethische kwestie waar niet iedere koi-eigenaar van zal dromen.

Mocht u nog vragen over de kweek van koi hebben, dan zijn wij per mail beschikbaar voor vragen!

Meer interessante berichten

HEEFT U VRAGEN?

Neem contact op met ons

Heeft u een vraag over één van onze producten, een algemene vraag over koivoer of over het houden van koi? Met onze jarenlange ervaring helpen we u graag verder!

Marks Koivoer