Gratis verzending vanaf € 195,- 
Bezorging binnen 1-2 werkdagen
Het beste voer voor uw koi

Blog lezen

Zelf koi kweken, kan dat?

Zelf koi kweken, kan dat? Dat vragen veel koi liefhebbers zich af. Hoe leuk is het om van je mooiste vissen eitjes op te kweken en te zien of er mooie jonge koi uit opgroeien? Koi aankopen is al een hele uitdaging voor de meesten: er is zoveel keus! Maar uw eigen koi op laten groeien is natuurlijk nog veel meer uitdaging. In dit blog gaan we kijken naar de mogelijkheden en geven advies mee voor wie dit avontuur aandurft.

Koi kuit kweken

Als er gepaaid is in uw vijver dan zullen de eitjes te zien zijn in het water. U doet er goed aan om deze er zo snel mogelijk uit te halen. Uw koi zullen de eitjes namelijk snel toevoegen aan hun dieet en ze opeten. Dit wilt u natuurlijk voorkomen, en door gebruik te maken van een speciale afzetborstel kunt u de eitjes veilig uit de vijver halen. Plaats het kuit vervolgens in een aquarium of bak en wacht tot ze uit komen.

Koi kweken in aquarium

Baby koi (Tosai) kunnen in de eerste levensfase prima in aquaria gekweekt worden. Dit maakt het zelfs eenvoudiger, omdat de temperatuur goed te regelen is. Denk er wel aan om uw tank regelmatig te verversen. En houd daarnaast de waterwaardes in de gaten. Om de temperatuur stabiel te houden maakt u het beste gebruik van een heater of verwarmingselement, deze zijn gemakkelijk verkrijgbaar.

Koi kweken in bakken

U kunt er ook voor kiezen om uw kuit op te kweken in bakken, bijvoorbeeld een quarantainebak. Waar u echter wel rekening mee moet houden is dat u de iets grotere koi en de baby koi gescheiden houdt. Anders zullen de tosai niet erg oud worden, die worden dan namelijk opgegeten door hun oudere soortgenoten! Ook wanneer u kweekt in bakken is het belangrijk om de temperatuur, waterwaardes en de zuurstof in de gaten te houden. Wanneer de koi groot genoeg zijn om niet meer opgegeten te worden door uw volwassen koi is het tijd om ze naar uw vijver te verplaatsen. Op het moment dat u uw eigen kweek in de vijver gaat plaatsen is het belangrijk dat de waterwaardes en temperatuur zoveel mogelijk overeenkomen met het oude huis, zo voorkomt u stress.

Voeding voor jonge koi

De eerste 24 uur van hun leven zullen uw tosai geen voer nodig hebben. Hun voedselbehoefte zal snel toenemen! Pas de voeding die u geeft aan op de kleinste koi. De eerste paar dagen kunt u de dooier van een hardgekookt ei voeren.

Jonge koi grootbrengen met Mark’s Koivoer

Wanneer de koi groter worden kunt u beginnen met het voeren met eiwitrijk koi voer. Hier zullen zij veel bouwstoffen uit halen wat zorgt voor een goede groei. U zou ervoor kunnen kiezen om bijvoorbeeld onze koi korrels te blenderen, zo weet u zeker dat uw jonge koi voldoende voedingsstoffen binnen zullen krijgen!

Jonge koi selecteren

Probeer iedere 20 dagen een selectie te doen. U selecteert dan diegenen met de meeste potentie. Let op symmetrie, kleur en afwijkingen. En of de ruggengraat recht is. Blijf nauwlettend de waterwaardes in de gaten houden, en als deze niet goed onderneem dan actie.

Mocht u nog vragen over Marks Koivoer hebben, dan zijn wij natuurlijk bereikbaar!

Meer interessante berichten

Marks Koivoer Nieuws juli 2022
Blog

Nieuws update zomer 2022

Het seizoen zit vol in de zomer! Naast het heerlijke warme weer betekent dat ook dat we de koi nu optimaal kunnen laten ontwikkelen in

Blog

KH waarde in uw vijver – kh plus

De KH waarde moet in iedere vijver in balans zijn. Om uw vijver in balans te houden dient u rekening te houden met een aantal

HEEFT U VRAGEN?

Neem contact op met ons

Heeft u een vraag over één van onze producten, een algemene vraag over koivoer of over het houden van koi? Met onze jarenlange ervaring helpen we u graag verder!