fbpx
Gratis verzending vanaf € 195,- 
Bezorging binnen 1-2 werkdagen
Naar onze mening het beste voer

Blog lezen

De invloed van de watertemperatuur op de gezondheid van uw koi

Als koihouder bent u natuurlijk actief bezig met de leefomstandigheden van uw koi. Koi zijn hele sensitieve vissen. Het is daarom belangrijk om het water goed in de gaten te houden. Zowel de temperatuur, als de chemische waterwaarden van het water. Het is raadzaam om minimaal 1 keer in de maand de watertemperatuur te meten en de waarden van ammonia, nitriet, nitraat, KH, GH en fosfaat. Uitleg over het nut van het meten van chemische waterwaarden leest u in een andere blog, die in 2023 zal worden gepubliceerd.

Watertemperatuuur

De watertemperatuur is erg belangrijk voor de koi. De koi reageert op de watertemperatuur. Als het water bijvoorbeeld kouder wordt dan 8ºC, dan neemt het voergedrag van de vissen sterk af. Rond 5ºC zal de stofwisseling zo sterk zijn vertraagd en de werking van enzymen zo sterk zijn afgenomen, dat het voer in darmen niet meer wordt verteerd. Het eten van voer werkt dan averechts. In de natuur is bovendien het voedsel schaars in koud water. Als koi actief naar eten zouden blijven zoeken, dat zou bovendien het risico bestaan dat ze door het zoeken meer energie verliezen, dan dat ze via het voedsel zouden binnenkrijgen. In de winter heeft het de voorkeur om zinkend voer te voeren, in plaats van drijvend voer.

Bij welke watertemperatuur voeren we het beste drijvend of zinkend koivoer?

De watertemperatuur heeft veel invloed op de stofwisseling van uw koi. Bij een watertemperatuur lager dan 5ºC gaat de karper of koi in een soort winterslaap om energie te sparen om de kou te overleven. In een gematigd klimaat zullen in natuurlijke meren de onderste waterlagen niet kouder worden dan 4ºC. Water van deze temperatuur heeft namelijk de grootste dichtheid en is altijd zwaarder dan water dat kouder, of warmer is. Warm water zet namelijk uit en ‘drijft’ boven water van 4ºC, terwijl water dat kouder is dan 4ºC ook naar boven drijft. Water onder 4ºC begint namelijk ijskristallen te vormen, die boven het water van 4ºC zullen stijgen. Water van 4ºC is dus het zwaarst en bevindt zich in de onderste waterlaag. Wilde karpers overleven in deze onderste waterlaag, waardoor hun lichaam vanuit evolutionair oogpunt niet bestand hoeft te zijn tegen een watertemperatuur lager dan 4ºC. In onze vijvers kan door een relatief klein volume te sterk afkoelen of zelfs bevriezen. Onze koi moeten daartegen beschermd worden. Meestal is het voldoende om de vijver af te dekken met een plaat. Sommige koi eigenaren kiezen er tevens voor om de vijver te verwarmen. Het is trouwens niet zo dat de koi persé sterft bij te lage temperaturen, maar de kans bestaat wel. De koude put hun lichaam uit, of ze bevriezen letterlijk.

Bescherm de vijver tegen te lage temperatuur

Hoe snel de watertemperatuur afkoelt of opwarmt, is afhankelijk van de inhoud van uw vijver. Een grote vijver zal minder snel met de luchttemperaturen overdag of ’s nachts mee schommelen, dan een kleine vijver. Belangrijk is dat de minimale temperatuur van het water in elk geval niet onder de kritieke temperatuur van 4ºC komt. Dit kan over het algemeen al worden bereikt door de vijver in de winter af te dekken met een vijverbedekking. Een andere keuze is om de vijver eventueel te verwarmen.

Koivijver - Marks Koivoer

Risico op ziekte in de lente

In de lente is het risico van fluctueren watertemperaturen het grootst, omdat de koi verzwakt zijn tijdens de wintermaanden. Temperatuurschommelingen veroorzaken stress, en door stress zijn de koi extra vatbaar voor parasieten. Bij het ontwerp van de vijver kan het beste voor het grootst mogelijke formaat en volume worden gekozen aanbevolen diepte is minimaal 1,5 meter en bij voorkeur 2 meter, om schommelingen zoveel mogelijk te beperken. Verder gaat een (groot) deel van de bacteriën in uw filter dood tijdens de winter, waardoor de waarden van ammoniak en nitriet in de lente ineens kunnen stijgen. Ook dit veroorzaakt stress bij de koi. In het geval dat u geen overkapping of verwarmde vijver heeft, dan raden wij aan om uw koi zoveel mogelijk in de gaten te houden en als ze weer gaan zwemmen in het voorjaar, om een gezondheidscheck te laten doen. Daarnaast is het verstandig bacteriën toe te voegen aan de vijver tijdens de wintermaanden en het voorjaar zie blog bacteriën.

Wilt u meer weten over de gezondheid van koi, de bouw van de vijver en het beheer van waterkwaliteit? Neem dan contact op met Mark en stuur een mail naar info@carpcare.nl

 

Meer interessante berichten

HEEFT U VRAGEN?

Neem contact op met ons

Heeft u een vraag over één van onze producten, een algemene vraag over koivoer of over het houden van koi? Met onze jarenlange ervaring helpen we u graag verder!