Gratis verzending vanaf € 150,- 
Bezorging binnen 1-2 werkdagen
Het Beste voer voor uw koi

Blog lezen

Waterkwaliteit voor uw koivijver

Als koihouder bent u natuurlijk actief bezig met de leefomstandigheden van uw koi. Koi zijn hele sensitieve vissen. Het is daarom enorm belangrijk om het water goed in de gaten te houden. Zowel de temperatuur als de stoffen in het water.

Waarom is de waterkwaliteit zo belangrijk voor een koi?

De watertemperatuur is erg belangrijk voor de koi. De koi anticipeert op de watertemperatuur. Bijvoorbeeld, als het water onder de 5 graden komt stoppen de vissen met verteren. In deze fase besparen de koi zoveel mogelijk energie en daarom eten ze ook niet in deze periode. Als ze dit wel zouden doen dan kost het verteren van het eten meer energie dan dat het oplevert.

De nummer 1 reden waarom koi komen te overlijden is door een onjuiste waterkwaliteit. Koi zijn hele gevoelige vissen en kunnen bij het kleinste beetje onrust al behoorlijk ziek worden en zelfs komen te overlijden. Het is daarom van belang om ervoor te zorgen dat de waterwaarde van uw koivijver op peil is en op peil blijft. Ook is het voor uzelf als koihouder fijn, aangezien u zo geen troebel water heeft en op deze manier van de bovenkant kan genieten van uw koi.

Waterplanten

Om een vijver op een natuurlijke manier helder en schoon te houden worden vaak waterplanten gebruikt. In het geval van een koivijver komt dit zelden voor en zouden we het ook niet aanraden. Dit komt doordat koi erg nieuwsgierige vissen zijn. De koi zullen proberen deze waterplanten op te eten. Hierdoor kunnen problemen ontstaan met de koi, maar het grootste gevaar is dat de uitwerpselen hiervan de waterwaarde aantasten. Er zijn wel een aantal uitzonderingen op waterplanten. Denk bijvoorbeeld aan de waterlelie, deze waterplant kan wel worden gebruikt in combinatie met koi. Het nadeel hiervan is wel dat de waterlelies behoorlijk wat ruimte innemen en dat u zo minder van uw koi kan zien. Een andere waterplant die goed gebruikt kan worden in een koivijver is de gele lis. De gele lis kunt u prima aanplanten rondom de koivijver. Deze plant onttrekt nitraat uit het water. Dus indien u een te hoog nitraatgehalte heeft in uw koivijver kan u de gele lis terugsnoeien. De gele lis onttrekt nitraat uit het water als de plant groeit.

 

Temperatuur

Dit is erg afhankelijk van hoe groot uw vijver is en/of dat u een verwarmde vijver heeft of niet. In veel gevallen is het afdekken van de vijver al genoeg. Maar de tem

peratuur heeft veel invloed op de stofwisseling van uw koi. Als u ervoor kan zorgen dat uw koivijver een constante temperatuur behoud gedurende het jaar hoeft u hier niet veel rekening mee te houden. In het geval dat u geen overkapping of verwarmde vijver heeft, raden wij iedereen altijd ten strengste aan om uw koi in het voorjaar te laten nakijken. De vissen teren in de wintermaanden behoo

rlijk in, waardoor ze vatbaarder zijn voor parasieten en zieketen. Mede doordat de watertemperatuur laag kan komen te staan, kunnen de bacteriën in uw filter doodgaan. Hierdoor

zijn uw koi nergens tegen beschermd en lopen ze enorm veel gevaar om ziek te worden. Daarom is naast het nakijken van uw koi erg belangrijk om bacteriën toe te voegen in het voorjaar. Ook kunnen andere waterwaarden dalen door de lage temperatuur. Hierdoor is het ook een aanrader om een volledige watertest te doen en zo nodig de waardes bij te sturen. Dit kan bijvoorbeeld met de KH+ en GH+ van Marks Koivoer.

Voer

Het voer dat u geeft aan uw koi kan ook invloed hebben op de waterkwaliteit van uw koivijver. Veel koivoer zal na een tijdje in het water te hebben gelegen gaan verbrokkelen. Dit is in onze ogen een erg groot probleem doordat op deze manier veel voedingsstoffen verloren gaan. Een ander bijkomend probleem is dat de uitwerpselen van de koi vloeibaar zijn. Hierdoor zal de ontlasting verspreid worden over de vijver en dit zal de waterkwaliteit doen dalen. Wij van Marks Koivoer hebben ons eigen voer ontworpen en dit probleem in acht genomen. We hebben een bindmiddel toegevoegd aan het voer. Hierdoor wordt de ontlasting ingekapseld en kan het makkelijk door het filter worden afgevoerd.

Hoeveelheid

Het is standaard om uw filters en trommel goed schoon te houden. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan. Wij hebben er zelf voor gekozen om dit volledig automatisch te laten gebeuren. Het is dan ook van belang om het water in de vijver te blijven verversen. Wat wij onze klanten aanraden is om 10% van uw totale waterhoeveelheid iedere week te verversen. Op deze manier zorgt u steeds voor vers en schoon water. Wij houden zelf 10 tot 15% aan per week.

Waterkwaliteit

Uiteindelijk is de waterkwaliteit het belangrijkste. Het gaat erom dat alle waterwaarden op peil zijn en er niet te grote schommelingen plaatsvinden. Het is daarom van belang om een aantal keren per jaar de waterkwaliteit te testen, en als dat nodig is te verbeteren. U kan bijvoorbeeld te maken krijgen met een te lage carbonaathardheid, een te hoge zuurgraad of een totale daling van de waterwaarde. In de meeste gevallen zijn deze problemen redelijk makkelijk te verhelpen. Door middel van het gebruiken van goed voer en waterkwaliteit verbeteraars kunt u de waterwaarden in uw koivijver weer op peil brengen.

Meer interessante berichten

Marks Koivoer Nieuws juli 2022
Blog

Nieuws update zomer 2022

Het seizoen zit vol in de zomer! Naast het heerlijke warme weer betekent dat ook dat we de koi nu optimaal kunnen laten ontwikkelen in

Blog, zelf koi kweken
Blog

Zelf koi kweken, kan dat?

Zelf koi kweken, kan dat? Dat vragen veel koi liefhebbers zich af. Hoe leuk is het om van je mooiste vissen eitjes op te kweken

HEEFT U VRAGEN?

Neem contact op met ons

Heeft u een vraag over één van onze producten, een algemene vraag over koivoer of over het houden van koi? Met onze jarenlange ervaring helpen we u graag verder!