Gratis verzending vanaf € 150,- 
Bezorging binnen 1-2 werkdagen
Het Beste voer voor uw koi

Blog lezen

Wat is het beste voer voor een koi

Als koi eigenaar bent u natuurlijk erg zuinig op uw geliefde vissen. Hierbij wilt u de perfecte zorg en de beste leefomstandigheden voor uw koi. Om uw vissen gezond te houden is voeding natuurlijk een van de belangrijkste zaken. Niet alleen voor de gezondheid maar ook voor de kleur en groei van koi, is voeding erg belangrijk. Dus voeding heeft direct impact op het welzijn en uiterlijk van je koi.

Kwaliteit

De kwaliteit voer is enorm belangrijk. Vaak is het zo, hoe goedkoper uw voer, hoe slechter de kwaliteit van het voer. De kwaliteit van het voer kan impact hebben op de waterkwaliteit en het visbestand. Als het voer te snel verbrokkeld/oplost kan het water troebel worden en het ammoniak gehalte doen stijgen. Dit is niet goed voor de koi aangezien ze zo te weinig zuurstof binnen kunnen krijgenLees hier meer over waterbeleid voor een koivijver.

Het is uiteraard de bedoeling dat de vis de voedingstoffen binnenkrijgt en deze niet belanden in het water. Daarom is het zo belangrijk dat de korrel heel blijft en niet snel oplost. Wat bij bijna alle producenten wel het geval is.

Voedingstoffen

Daarnaast zijn de voedingswaarden ook erg belangrijk. Dit wil nog wel eens verschillen tussen de diverse aanbieders. Bij veel aanbieders wordt er op de dure en goede ingrediënten bezuinigd, om de marges zo groot mogelijk te maken. Uit ons eigen onderzoek blijkt dat veel van deze cruciale grondstoffen en belangrijke vitamines amper aanwezig zijn. Daarom zijn wij ons eigen voer gaan produceren. We hebben de beste koi-korrels gepakt die op dat moment verkrijgbaar waren en zijn dat gaan ontleden. Hierdoor zijn we erachter gekomen dat veel ingrediënten die op de verpakking staan maar te minimaal aanwezig zijn in het voer. Dit komt doordat veel hoge kwaliteit ’s ingrediënten erg prijzig zijn en daarom maar minimaal in het voer zijn verwerkt.

Ingrediënten

Ook kunnen ingrediënten op papier wel hetzelfde zijn, maar in de praktijk toch enorm in kwaliteit verschillen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vismeel. Vismeel wordt in veel landen geproduceerd en kan dus ook vaak uit verschillende gradaties bestaan. Vismeel uit Afrika of Zuid-Amerika is dan ook vaak van een veel mindere kwaliteit dan vismeel uit bijvoorbeeld Noorwegen. De reden hiervoor is simpelweg de regelgeving. In Noorwegen worden enkel en alleen goede vissoorten, zoals kabeljauw gebruikt en dan ook alleen de beste stukjes van de vis. In Afrika worden alle vissen uit de vangst vermalen, dus ook inclusief de graten. Hierdoor is de kwaliteit tussen deze producten een wereld van verschil. Daarnaast is de voedingswaarde van het Noorse vismeel vele malen hoger. Ook speelt de temperatuur tijdens de verwerking van het voer een belangrijke rol. Ons voer is dan ook LT voer wat staat voor ‘Low Temperature’. Doordat het op een lage temperatuur wordt geproduceerd blijven veel voedingstoffen en vitamines aanwezig.

Opslag

Het ligt er natuurlijk aan hoeveel koi u bezit en hoeveel koivoer u gebruikt. Het wordt aangeraden om het voer droog en op een donkere plek te bewaren. Als dit één zak is, is dit geen probleem om het in de bezemkast of een voorraadkast te bewaren. Als u een groter visbestand heeft of gewoon meer voer in huis heeft, wordt dit ook al een moeilijkere optie. Aangezien de zakken voer redelijk wat ruimte innemen, is het belangrijk dat het voer op een constante tempratuur blijft, zodat er geen condensatie kan ontstaan wat resulteert in schimmel. Het is daarom erg belangrijk om rekening te houden met een goede opslag plek voor uw voer. Ook na het openen van een zak voer is het belangrijk om de ingrediënten en voedingstoffen te behouden. Hiervoor bestaan speciale opslagbakken maar het meest makkelijke zijn zakken voer met een hersluitbare bovenkant.

Hoeveelheid voer

Het voeren van de koi is een van de leukste dingen aan het houden van deze vis maar het nadeel is dat men vaak te veel of te weinig voert en hierdoor kan de waterkwaliteit flink afnemen en kunnen de vissen zelfs ziek worden en of doodgaan. Het is daarom enorm belangrijk de juist hoeveelheid aan te houden voor jouw koi. Hierdoor blijven de vissen gezond en sterk. Daarnaast wordt het water minder vervuild, wat resulteert in een stabiele en juiste waterkwaliteit.

De hoeveelheid voer die wij aanhouden is minimaal 1% van het gewicht van het totale visbestand. Dus op 10 kilo koi zou dit 100 gram voer zijn. Maar ons streven is toch wel om 2% van het totale gewicht aan te houden, aangezien wij dan de meest optimale groei en ontwikkeling zien bij de Koi. Normaal gesproken is het gebruikelijk om de koi op verschillende tijden gedurende een etmaal te voeren. Bij ons persoonlijk worden de Koi om de 2 uur gevoerd. Om 6 uur start de voermachine en om 10 uur s ’avonds gaat deze weer uit.

Wij geven dus de voorkeur aan meerdere keren per dag voeren.

Voertijden

Er zijn ook een heleboel koihouders die niet instaat zijn om de koi iedere dag meerdere keren te voeren. Ondervoeding is dan ook een veelvoorkomend iets. Zeker in de zomermaanden is dit aan de orde, aangezien de koi in de wintermaanden (lager tempratuur) bijna tot niks hoeven te eten. In deze gevallen kan de koihouder ervoor kiezen om een speciale voermachine aan te schaffen. Deze machine doseert de juiste hoeveelheid voer over de dag. Hierbij hoeft niemand aanwezig te zijn en kunnen de koi toch op tijd worden gevoerd. Het is dan wel de noodzaak dat u de voermachine aangevuld houdt.

Als ook deze optie voor u als koihouder niet realistisch of haalbaar is, is het mogelijk om de koi ook maar 1 keer per dag te voeren. Dit is zeker niet ons advies maar als u dit dan toch doet adviseren wij om ook zinkend voer toe te voegen. Dit zal ervoor zorgen dat niet al het voer direct wordt opgegeten of door het filter wordt afgevoerd. Hierdoor kunnen de koi op een later moment alsnog korrels vinden. De kracht van ons voer is dat voedingsstoffen behouden blijven en bij andere loopt dat uit.

Combinatie voer

Naast de gezondheid heeft het voer ook nog invloed op de groei en de kleur van de koi. Er zijn diverse soorten voer op de markt die zich specifiek specialiseren op de groei of kleur van de koi. Naar onze mening is dit niet nodig. Wij hebben onze eigen korrel ontwikkeld wat direct de kleur en groei stimuleert. Hiervoor is geen extra aanvullend voer voor nodig. In het voer kunnen simpelweg alle voedingstoffen worden toegevoegd die nodig zijn voor de perfecte kleur en groei van de koi. Wij gebruiken Astax en een extra dosis krill voor de optimale kleur stimulans. Ook is de eiwit-vet verhouding voor ons erg belangrijk en zorgen wij dat deze bij elke batch in verhouding is. Voor de optimalisatie voor de body en de groei.

Korrel grote

Er zijn diverse soorten voer beschikbaar op de markt. Er bestaan verschillende maten en soorten korrels. Daarnaast zijn er ook vlokken beschikbaar maar wat maakt dit dan uit voor de koi? Het verschil tussen de grote van de korrel is voornamelijk afhankelijk van de grote van de koi zelf. Voor de wat kleinere koi is de 4 mm korrel makkelijker verteerbaar. Hierdoor kan de kleine koi makkelijker de voedingsstoffen opnemen. Voor de wat grotere koi maakt dat relatief weinig uit. Deze koi kan je verschillende grote korrels voeren. Dit hangt voornamelijk af van de voorkeur van de koihouder.

Het verschil tussen zinkende en drijvende korrels is eigenlijk niet heel groot. De enige reden dat er drijvend voer wordt geproduceerd is voor het plezier van de koihouder. Hierdoor ligt het eten op het water en komen de koi naar boven om te eten. Zo heeft de koihouder meer interactie met de koi. Met zinkend voer zijn de koi actief op de bodem en krijgt de koihouder er niet zoveel van mee. Overigens bij een hele heldere vijver zou dit geen probleem zijn, want dan kan je de koi ook zien eten op de bodem. De keuze voor drijvend of zinkend voer hangt dus ook weer af van de voorkeur van de koihouder.

Samengevat

Als wij naar alle korrels kijken die nu beschikbaar zijn, zien wij dat er geen één soort koivoer is ontwikkeld voor de beste mogelijke zorg voor de koi. Alles is ontwikkeld om geld te verdienen. Hierdoor bevelen wij dan ook alleen ons eigen voer aan. Mark’s Koivoer. Ons voer is ontwikkeld door Mark die het puur en alleen heeft ontwikkeld voor eigen gebruik. Hierin speelde geld geen rol en was het belangrijk om de hoogst mogelijke kwaliteit en resultaat te behalen. Dit is hem gelukt en de mensen om hem heen hebben hem aanbevolen om dit op de markt te gaan zetten. Het is te succesvol om voor jezelf te houden werd hem verteld. Door onder andere deze reacties en ons eigen onderzoek durven wij te zeggen dat wij het beste koivoer van Europa al dan niet de wereld verkopen.

Gelooft u het niet? Test het dan en u wilt nooit meer anders!

Meer interessante berichten

Marks Koivoer Nieuws juli 2022
Blog

Nieuws update zomer 2022

Het seizoen zit vol in de zomer! Naast het heerlijke warme weer betekent dat ook dat we de koi nu optimaal kunnen laten ontwikkelen in

Blog, zelf koi kweken
Blog

Zelf koi kweken, kan dat?

Zelf koi kweken, kan dat? Dat vragen veel koi liefhebbers zich af. Hoe leuk is het om van je mooiste vissen eitjes op te kweken

HEEFT U VRAGEN?

Neem contact op met ons

Heeft u een vraag over één van onze producten, een algemene vraag over koivoer of over het houden van koi? Met onze jarenlange ervaring helpen we u graag verder!